2012 Yılı UNESCO tarafından Itri Yılı İlan Edildi

2012 ITRI YILI

Paris’te yapılan UNESCO’nun 36.Genel Konferansında; 2012 Yılı ülkemizin teklifi üzerine Bestekar Buhurizade Mustafa  Itri’nin (1640-1712)ölümünün 300. Yılı olarak anma programına alınmıştır.

Itri Kimdir

Buhurizade Mustafa Itri, 17. yy’da  doğmuş,18.yy başlarında hayatını kaybetmiş büyük  bestecilerimizdendir. Çiçekçilikle uğraştığı için “Itri” mahlasını aldığı söylenmektedir. Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüştür.

Dini müziğin en seçkin örneklerini veren Itri,bütün Müslümanların hep bir ağızdan okuduğu salavat-ı şerif ve tekbir isimli besteleri ile dünyanın en yaygın bestecileri arasına girmiştir.Dindışı müzikte de Neva Kar’ı repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilmektedir. Makamsal  geçkileri, ezgilerin zenginliği ve orjinalliği bu eseri bir başyapıt haline getirmiştir.

Itri’nin küçük formda(şarkı, türkü, köçekçe, vs)hiçbir eseri günümüze kadar gelememiştir.

Günümüze kadar gelen eserlerin tümü büyük formlardadır. Bini aşkın eseri olduğu halde kırk kadarı günümüze ulaşabilmiştir.

Buhurizade   Mustafa Itri, müziğe dair kuramsal  ve pratik katkıları açısından yaşadığı dönemden sonrasını etkileyen en önemli bilgi kaynaklarından biridir.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Itri için yazdığı bir şiir bulunmaktadır.

Büyük Itri’ye eskiler derler,

Bizim öz musikimizin piri;

O kadar halkı sevkedip yer yer,

O şafak vaktinin cihangiri,

Nice bayramların sabah erken,

Göğü, top sesleriyle gürlerken,

Söylemiş saltanatlı Tekbir’i.

2012 Itri Yılı Nedeniyle Yapılacak Etkinlikler:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Bakanlığımızca yıl boyu süren etkinlikler planlanmıştır.

Bunların başında konserler gelmektedir. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul’da yıl boyu süren çeşitli tarihlerde Itri’nin eserlerinden oluşan bir repertuarla konserler verecektir. İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu,Murat Salim TOKAÇ yönetiminde 11 Haziran 2012 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda bir konser verecektir.Genel Müdürlüğe bağlı olarak Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren diğer sanat kurumları ise yıl içinde bir konserlerini Itri’ye atfedeceklerdir.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 2012 Itri Yılı nedeniyle konserler dışında kitap,CD yayımı çalışmaları da yapmaktadır.