Renkleri ve Dokunuşları Suda Harmanlayan Sanat : EBRU

RENKLERİ VE DOKUNUŞLARI SUDA HARMANLAYAN SANAT: EBRU

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen  “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı” Sergisi, Ebru sanatının seçkin eserlerini Ankaralı sanatseverlerle buluşturuyor.

27 Kasım 2014 tarihinde Paris’te gerçekleşen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısında; sözleşmenin Türkiye adına icracı birimi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından sunulan “Ebru Türk Kağıt Süsleme Sanatı”nın oy birliği ile temsili listeye kaydının ardından hız verilen tanıtım çalışmaları devam ediyor.

Günümüzde geleneksel el sanatlarının ve Türk süsleme sanatlarının tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması misyonuyla başlatılan çalışmalara 05 Şubat 2015 saat 14.00’da Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu Fuayesinde açılışı yapılan sergiyle bir yenisi daha eklendi. Serginin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman ARICI, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ ve Maliye Bakanlığı Mali Bütçe Kontrol Genel Müdürü İlhan HATİPOĞLU’nun katılımlarıyla gerçekleşti. Ankaralı sanatseverler, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen sergide Dünya mirası olarak ilan edilen Anadolu’nun kadim kültürünün önemli bir parçası olan Ebru Sanatı’nı yakından tanıma şansını elde etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ, serginin açılışında yaptığı konuşmada Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesine kaydettirdiği Ebru sanatını ve diğer geleneksel unsurları daha büyük kitlelerle buluşturma çabasından dolayı Genel Müdür Okan İBİŞ’e teşekkürlerini sundu. Açılışın ardından Ebru sanatının tarihsel yolculuğunun anlatıldığı kısa bir belgesel izleyen sanatseverler; sergi boyunca Genel Müdürlük Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı 45 eseri görme şansını yakaladı.  Diğer yandan, sergi salonunda gerçekleştirilen ebru yapımına ilişkin performans gösterisi katılımcıların ilgi odağı oldu. Üniversite gençliğinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, özel programlarla ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerin sergiye ve ebru yapımına olan ilgisi büyük oldu.  Üniversite okumak için geldikleri Türkiye’nin geleneksel kültürlerini de tanıma şansı elde etmenin sevincini yaşayan öğrenciler, ebru resimleriyle fotoğraf çektirdiler.

Eline ebru fırçasını alarak ebru teknesinin başına geçen Prof. Dr. Erkan İBİŞ’in yaptığı resmi tekneden çıkarışına katılımcıların alkışları eşlik etti. Ebru resmi yapan bir diğer isim olan İlhan HATİPOĞLU, suyun renklerle buluşmasının özel bir deneyim olduğunu ifade etti.  Sergi süresince Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçılarının verdiği Klasik Türk Müziği dinletisi, sergiyi gezen sanatseverlerin hem görsel hem işitsel şölen yaşamasını sağladı.   

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü çatısı altında başlatılacak olan atölye çalışmalarıyla, suya can, renklere hayat veren bu sihirli sanata ilgi duyan herkesin ebru sanatını deneyimlemesi amaçlanıyor.