Tarihçe

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, Hikmet Şimşek’in girişimleri ile 1988 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan günümüze Walter Strauss, Ahter Destan, İbrahim Yazıcı ve Cemi’i Can Deliorman koronun şefliğini yapmıştır. Koro, çalışmalarını 2017 yılı itibariyle Burak Onur Erdem ile sürdürmektedir.

1989 yılında ilk konserini Ahmed Adnan Saygun yönetiminde gerçekleştiren Devlet Çoksesli Korosu, Türkiye’nin birçok şehrinde binden fazla konser vermiş; yurt dışında ise Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, Rusya, İsrail, Bulgaristan, Güney Kore, Kazakistan, Bosna Hersek ve Fransa gibi birçok ülkede dünya seyircisiyle buluşmuştur. Koronun, Vatikan’da Harbison’un Papa II. Jean Paul’e adadığı eserin dünya prömiyeri, Berlin’de “Mahler: 2. Senfoni”, “Britten: War Requiem” ve “Verdi: Requiem” gibi eserler önemli performansları arasında yerini almıştır. Devlet Çoksesli Korosu, 2010 yılında Donizetti Ödülleri kapsamında “Yılın Korosu” ödülünü kazanmıştır. 2023 yılında İstanbul’da gerçekleşen ve koro etkinliklerinin en prestijlisi olarak anılan Dünya Koro Müziği Sempozyumu’nun açılış konserinde sahneyi Grammy ödüllü Estonya Filarmonik Oda Korosu ile paylaşarak “Köprüler” temalı bir özel konser vermiştir.

Koro, repertuvarının temelini oluşturan geniş a capella koro edebiyatından ve birçok senfonik eserden bugüne değin; “Orff: Carmina Burana”, “Mozart:  Requiem”, “Saygun: Yunus Emre Oratoryosu”, “Say: Nazım Oratoryosu”, “Sun: Kurtuluş Film Müzikleri” gibi birçok albüme imza atmış; Saygun’a ve Sun’a ait halk şarkılarından oluşan iki albüm kaydetmiştir.

Devlet Çoksesli Korosu, son yıllarda Eurico Carrapatoso, Giovanni Bonato, Henning Sommerro ve Sean Doherty gibi dünya çapında tanınan bestecilere Türk şairlerinin şiirlerini besteleterek, Türk kültürünü taşıyan koro eserlerinin uluslararası sahnelere taşınmasında önemli rol oynamaktadır.

Kuruluşundan bugüne pek çok saygın orkestra ve koro şefi ile konserler veren koro, yeni koro şeflerinin de yetişmesi için 2016 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından şef ve şef adaylarının katıldığı “Walter Strauss Koro Şefliği Masterclass” adıyla bir ustalık sınıfı düzenlemektedir. Paulo Lourenço, Lorenzo Donati, Ragnar Rasmussen, Josep Vila i Casanas, Jan Schumacher ve Georg Grün gibi dünyaca tanınan şefler bu ustalık sınıfının eğitmenliğini yapmıştır.

Devlet Çoksesli Korosu, koro müziğini tanıtmak ve bu alanda sürdürülebilir bir gelişimi desteklemek amacıyla eğitim faaliyetleri de gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda verdiği konserlerin yanı sıra seminer, söyleşi ve atölye gibi faaliyetleriyle çoksesli koro müziğinin niteliklerini ve ahengini başta çocuklar, gençler ve müzik eğitimcileri olmak üzere tüm vatandaşlara aktarmakta olup “Birlikte Söyle” formatıyla katılımı herkese açık olan birlikte şarkı söyleme konserleri düzenlemektedir.

Devlet Çoksesli Korosu, 2019 yılı itibariyle Avrupa Profesyonel Korolar Birliği (TENSO) üyesidir.

Devlet Çoksesli Korosu

Talatpaşa Bulvarı No:38

Altındağ/Ankara/Türkiye

T: 0312 470 55 76

F: 0312 470 55 97

M: devletcokseslikorosu@ktb.gov.tr